Uitscheiding

Bijles Biologie VMBO

Wat gebeurt er bij uitscheiding?

Het verwijderen van overbodige of schadelijke stoffen uit je lichaam noem je uitscheiding. Wat gebeurt er in het kort bij uitscheiding? Je lever ontvangt bloed van je poortader, haalt schadelijke stoffen uit het bloed en maakt ze onschadelijk. Daarna worden die stoffen door je nieren uitgescheiden.

We gaan nu wat dieper op de functies van de lever en van de nieren in. Naast het afbreken van giftige stoffen doet je lever nog twee dingen. Je lever zorgt ervoor dat het glucosegehalte in je bloed constant blijft. Als er te veel glucose in je bloed zit, zet je lever dit om naar glycogeen. Hier is insuline voor nodig. Als er te weinig glucose in je bloed zit, zet je lichaam glycogeen om in glucose.

Als je diabetes hebt, kan je lichaam zelf geen of maar weinig insuline aanmaken. Je lichaam kan dus zelf niet zo goed het glucosegehalte in je bloed constant houden. Daarom moeten mensen met diabetes goed hun glucosegehalte in de gaten te houden door regelmatig bloed te prikken en te meten.

Afvalstoffen omzetten

Je lever kan ook afvalstoffen omzetten. Je lever zet afvalstoffen om naar gal. Gal wordt opgeslagen in de galblaas. Via het darmkanaal komt vervolgens gal in de ontlasting. Gal zorgt voor de bruine kleur van ontlasting.

Als je eiwitten te veel hebt kan je lichaam eiwitten gaan verbranden. De afvalstoffen die daarbij vrijkomen, komen dan in je bloed terecht. Je lever zet die om naar ureum.

De nieren filteren ureum

Je nieren filteren je bloed, vormen urine en verzamelen urine. Bloed wordt gefilterd in de nierschors. Vervolgens wordt de urine gevormd in het niermerg. Tot slot wordt de urine verzameld in het nierbekken en afgevoerd via een urineleider.

 Als de lever ureum aan het bloed heeft afgegeven komt het ureum terecht bij de nieren. De nieren filteren ureum en andere afvalstoffen uit het bloed. De afvalstoffen en ureum verlaten dan je lichaam via de urineleiders. Je nieren zorgen ervoor dat de juiste concentraties van stoffen in het lichaam zijn. Als je weinig drinkt houdt de nier het water in je lichaam. Als je heel veel drinkt, scheiden je nieren meer water uit. Bij te veel zouten, scheiden je nieren ze uit.

Let op! Er is nog een stof die door je lichaam wordt uitgescheiden: koolstofdioxide. Dat gebeurt in de longen.