Voedingsstoffen

Bijles Biologie VMBO

Zes verschillende soorten voedingsstoffen

In de voeding die je eet, voedingsmiddelen zitten allerlei verschillende voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn alle bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen. Er zijn zes verschillende soorten voedingsstoffen.

1. Koolhydraten

Koolhydraten zijn de energiebron van je lichaam. Je gebruikt ze als bouwstoffen maar vooral als brandstoffen. Je lichaam kan ze ook bewaren voor later en opslaan als reservestof. Koolhydraten gebruikt je lichaam dus om zichzelf draaiende te houden. Meestal gebruikt je lichaam koolhydraten meteen. Maar, als je te veel koolhydraten inneemt worden ze omgezet naar vet. Koolhydraten kom je vooral veel tegen in plantaardige producten zoals rijst en aardappelen.

2. Vetten

Vet is een belangrijke brandstof van je lichaam. Als je te veel vet inneemt wordt het ook opgeslagen als reservestof. Het is niet erg om een beetje reservevet te hebben. Een kleine reserve is juist ideaal. Dan heeft je lichaam altijd een energievoorraad. Vetten worden door je lichaam ook gebruikt als bouwstoffen. Je hebt vetten bijvoorbeeld nodig om celmembranen te bouwen.

3. Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van je lichaam. Je gebruikt ze veel voor de opbouw en onderhoud van je spieren. Je lichaam heeft eiwitten nodig om alle cellen in je lichaam te blijven vernieuwen en om nieuwe aan te maken. Wat je niet nodig hebt aan eiwitten verbrand je. Je krijgt het makkelijkst je eiwitten met dierlijke producten.

4. Vitaminen

Je lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitaminen nodig. Je lichaam heeft vitaminen nodig om zichzelf gezond te houden en voor normale groei en ontwikkeling. Je lichaam gebruikt vitaminen bijvoorbeeld om je afweersysteem goed werkende te houden. Er zitten veel vitaminen in groenten en fruit. Er zitten daarnaast ook belangrijke vitaminen in dierlijke producten.

5. Mineralen

Je lichaam heeft ook slechts kleine hoeveelheden mineralen nodig. Ze worden gebruikt als bouwstoffen. Je hebt bijvoorbeeld het mineraal calcium nodig om je botten te onderhouden en ijzer nodig om rode bloedcellen aan te maken. Het is belangrijk om veel groenten en fruit te eten om genoeg mineralen binnen te krijgen.

6. Water

Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Lichaam is een bouwstof. Heel veel onderdelen van je lichaam bestaan voor een groot gedeelte dus uit water. Denk bijvoorbeeld aan bloed maar ook aan cytoplasma. Een heel belangrijke functie van water is zijn functie als transportstof. Water is ook nodig om je lichaam op temperatuur te houden. Als je het heel warm hebt, zweet je lichaam namelijk water uit, om jezelf af te koelen. Er wordt aangeraden om per dag 1,5 liter water te drinken.