Eindexamen economie op het VMBO

Bijles economie VMBO

Waar bestaat het eindexamen economie uit op het VMBO?

De stof voor het eindexamen op het VMBO is ingedeeld over verschillende exameneenheden. Deze exameneenheden zijn:

  • Consumptie
  • Consumptie en consumentenorganisaties
  • Arbeid en productie
  • Arbeid en bedrijfsleven
  • Overheid en bestuur
  • Internationale ontwikkeling
  • Natuur en milieu

De exameneenheden Consumptie en consumentenorganisaties, Arbeid en bedrijfsleven en Natuur en milieu  zijn geen verplichte onderdelen op het eindexamen VMBO.

Tips voor het eindexamen economie

Wij van de bijlesstudent hebben voor jullie geprobeerd om zoveel mogelijk belangrijke dingen in korte stukjes tekst uit te leggen. Vaak zijn de tekstjes een overkoepeling van twee onderwerpen: zoals consumentengedrag en behoeften of welvaart en marketing. In de meeste gevallen kunnen we dan de verschillende tekstjes met elkaar in verband leggen en gebruiken als voorbeelden om elkaar te ondersteunen. De meeste teksten zijn gewoon theorie, en het is dus slim om deze uit je hoofd te leren.

Bij de theorie teksten is het slim om op de dikgedrukte woorden te letten, en de betekenis van deze begrippen ook goed te kennen en begrijpen. Ook zijn er onderwerpen waar er meerdere vaardigheden bij van pas komen, zoals rekenvaardigheden. Voorbeelden van deze onderwerpen zijn; rekenen met indexcijfers en heffingskortingen. Gelukkig zijn dit geen super ingewikkelde sommen, in de onderwerpen staan ook duidelijk welke stappen je moet nemen. Wel is het verstandig om nog eens goed te kijken naar alle rekenregels, begrijp je die en kan je volgorde hanteren?

Schrijf alle begrippen in je eigen woorden op

Wat verstandig is om te doen is om van alle theorie de dikgedrukte woorden op te schrijven en hier een eigen begrippenlijst te maken. Probeer alle theorie in je eigen woorden op te schrijven, begrijp je het echt? Dus niet letterlijk de betekenissen uit je boek overschrijven. Ook is het slim om veel te oefenen met oefensommen, begrijp je hoe je moet rekenen met indexcijfers? En het allerbelangrijkste: maak oude eindexamens! Na al deze stappen moet het vast wel goed komen ;)