Vrijhandel en protectie maatregelen
Bijles economie VMBO
Hoe concurreren Nederlandse prijzen in het buitenland?
Nederlandse producten zijn voor het buitenland vaak best wel duur, dit komt omdat wij relatief hoge lonen, belastingen en sociale premies hebben. Het is fijn voor de Nederlanders dat zij een hoog loon hebben (hoog salaris) maar daardoor wordt het wel duurder om iets te maken. Ook door belastingen is iets maken in Nederland gewoon heel duur. Nederlandse bedrijven kunnen hierdoor dus moeilijk concurreren op het gebied van prijs. Daarom moeten Nederlandse bedrijven extra hun best doen om goede kwaliteit te leveren, als je niet de goedkoopste bent moet je er maar voor zorgen dat je de beste bent.
Op welke manier helpt de overheid?
De overheid kan bedrijven ook op verschillende manieren helpen, zo kan de overheid verschillende protectie maatregelen invoeren:
- Importheffingen (invoerrechten): De overheid maakt buitenlandse producten duurder door middel van extra belasting. Je moet dus het recht kopen om in te mogen voeren en dit kost geld.
- Importquotum (contingentering): Hierdoor kunnen bedrijven een maximaal aantal goederen importeren, hierna gaat de ‘grens dicht’, er zit dus een limiet op. De maximale hoeveelheid heet = quotum.
- Exportsubsidies: De overheid geeft Nederlandse bedrijven dan subsidies waardoor de prijs naar beneden kan. (De overheid geeft dus gratis geld aan een bedrijf). Hierdoor kunnen bedrijven hun prijzen verlagen en zullen mensen dus meer producten kopen en creëren ze meer omzet.
Welke vrijhandelzones zijn er?
Binnen de Europese Unie is er vrijhandel. Vrijhandel betekent dat er onderling geen protectiemaatregelen genomen worden (wij hebben open grenzen). Naast de Europese Unie zijn er meer vrijhandelszones in de wereld. Zo is er ook een vrijhandelszone in Azië (de ASEAN), en is er een grote vrijhandelszone in Afrika, Zuid-Amerika (UNASUR), Noord-Amerika (NAFTA), en de Arabische landen (AL) en nog een paar.
De WTO (World Trade Organization = Wereldhandelsorganisatie) leidt de onderhandelingen tussen landen hierover. De WTO wilt namelijk dat steeds meer landen vrijhandelszone met elkaar hebben.