Wederuitvoer en de importquote
Bijles economie VMBO
Wat betekent wederuitvoer?
Een groot deel van de export van Nederland is wederuitvoer. Dat betekent dat goederen in Nederland worden ingevoerd en meteen weer naar een ander land doorgevoerd worden. Dit komt omdat Nederland een paar grote havens heeft zoals de Haven van Rotterdam en de Haven van Amsterdam. Zo zijn er vaak producten bedoeld voor Duitsland, of Zwitserland of Frankrijk maar die komen eerst in de havens aan en gaan dan per vrachtwagen naar de eindbestemming. Zo kunnen Nederlandse exportbedrijven hier ook weer geld aan verdienen. Nederland verdient veel geld met het doorvoeren van goederen naar andere landen.
De importquote berekenen
Als je berekent hoeveel procent van de import is ten opzichte van het nationaal inkomen dan bereken je de importquote.De importquote kan je bereken door: totale import/ nationaal inkomen x 100. Hier komt een bepaald percentage uit, stel je voor er komt 65% uit, dat betekent dan dat 65% van wat wij verdienen ook weer wordt uitgegeven aan spullen uit het buitenland.
Ook kan je de exportquote berekenen, dan doe je: totale export/ nationaal inkomen x 100. Dan zie je dat het totaal wat een land verdiend heeft, hoeveel % daarvan te danken is aan export.
Een open en gesloten economie
In Nederland is zowel de import als de exportquote heel hoog. Nederland handelt dus heel veel met het buitenland. Als landen veel handelen met het buitenland heeft een land een open economie. Nederland heeft dus een open economie. Amerika heeft een gesloten economie. Dit betekent dat Amerika probeert om zoveel mogelijk uit eigen land te kopen, de import quote van Amerika is dus heel erg laag (zij geven weinig geld uit aan het buitenland). Amerika houdt dus geld in het eigen land, als je lokale producten koopt gaat het geld ook naar lokale ondernemers en blijven de banen dus bestaan. Een nadeel van een gesloten economie is wel dat als je weinig van het buitenland koopt, het buitenland ook niet veel van jouw goederen zal kopen.