De Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945)

Bijles geschiedenis VMBO

Wat zijn de oorzaken van de tweede wereldoorlog?

Oorzaken Tweede Wereldoorlog en de aanval op Nederland
  • Onvrede over het Verdrag van Versailles.
  • Armoede/werkloosheid in de crisisjaren.
  • Behoefte aan revanche voor WO I (vooral bij Duitsland).
  • Nationalisme
  • Agressieve expansiepolitiek van bondgenoten: Duitsland en Italië,en Japan
  • Scherpe ideologische tegenstellingen

De Tweede Wereldoorlog begint officieel als in September 1939 Duitsland Polen aanvalt. Groot-Brittannië en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog.

Duitsland en de Sovjet-Unie bezette allebei een deel van Polen, dit was afgesproken in het geheim bij het niet-aanvalsverdrag. In het voorjaar van 1940 verovert Duitsland: Denemarken en Noorwegen om de aanvoer van ijzererts veilig te stellen.

Duitsland wil in een razend tempo de landen in West-Europa veroveren: Blitzkrieg.

Nederland, België en Luxemburg capituleren, Frankrijk sluit een wapenstilstand waarbij ⅗ deel van het land door Duitsland wordt bezet. Groot-Brittannië zet de oorlog alleen voort.

Oplopende spanningen rondom de kwestie in Polen

In 1939 zijn er grote spanningen rondom de kwestie in Polen. Nederlands houdt vergeefs vast aan de neutraliteitspolitiek. Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Er zijn felle gevechten tussen het Nederlandse en Duitse leger, Koningin Wilhelmina en haar regering gaan in ballingschap naar Engeland. De Duitsers vonden na een paar dat de strijd in Nederland te lang ging duren, Duitsers dreigen Rotterdam te bombarderen als Nederland niet snel capituleert. Rotterdam geeft zich over, maar door onduidelijke communicatie wordt het centrum van Rotterdam alsnog gebombardeerd. De opperbevelhebber van het Nederlandse leger was geschokt en capituleert op 14 Mei 1940. Dit is het begin van de Duitse bezetting van Nederland.

Operatie Barbarossa

In de zomer van 1940 was er een luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force. De Britse luchtmacht slaat, dankzij hun radarsysteem de Duitse aanvallen af.

Hitler is teleurgesteld na de slag om Engeland, maar gaat door met zijn aanvalsplannen van zijn grote doel: de aanval op de Sovjet-Unie.

Juni 1941, Operatie Barbarossa: van verschillende kanten vallen enorme Duitse legers de Sovjet-Unie binnen. Stalin is volledig verrast, hij had namelijk met Hitler het ‘niet-aanvalsverdrag’ getekend, waarmee ze beloofden om elkaar niet aan te vallen. Het leger van Stalin (het Rode Leger) was onvoldoende voorbereid op Operatie Barbarossa, en de Duitsers veroveren snel enorme gebieden in Oost-Europa. Duitsland was ook nog in oorlog met Groot-Brittannië en kwam nu in een tweefrontenoorlog.