Extreemrechtse totalitaire ideologie = nationaalsocialisme in Duitsland
Bijles geschiedenis VMBO
Hoe werdt de Weimarrepubliek opgedeeld?
Na de crisis van 1929 wordt de Weimarrepubliek opgedeeld in een felle politieke strijd tussen extreemlinks en extreemrechts. Op straat zijn er in veel Duitse steden rellen tussen de nationaalsocialisten (leden van de SA) en de communisten.
De partij NSDAP (nationaalsocialisten) groeit harder dan de Communistische partij. Oorzaken van de groei van de NSDAP waren:
- Het redenaarstalent van Hitler.
- De krachtige propaganda van de NSDAP.
- De militaire aanpak (SA).
- Een politiek programma dat veel Duitsers aanspreekt.
Hitler en de NSDAP beloven:
- Aanpak van crisis en economisch herstel.
- Verwerping van het verdrag van Versailles.
- Sterk leiderschap en een einde aan de verdeeldheid binnen Duitsland.
- Strijd tegen de ‘ontbindende krachten’ in het Duitse rijk: communisten en Joden.
De NSDAP wordt een massapartij.
Adolf Hitler aan de macht
De ondergang van de Weimarrepubliek
In Januari 1933 wordt Hitler Rijkskanselier (minister president van een rechtse coalitie regering). Een maand later wordt in Berlijn het parlementsgebouw, de Rijksdag, in brand gestoken. De communisten in Duitsland krijgen hier onterecht de schuld van.
Hitlers regering komt met een noodverordening:
- Politieke leiders van de Communistische partij en duizenden tegenstanders van Hitler worden opgepakt.
- Censuur en geen recht van vrije meningsuiting voor linkse groeperingen en politieke partijen.
In Maart 1933 waren de Rijksdagverkiezingen, de Duitse kiezers waren massaal beïnvloed door de partijpropaganda van de NSDAP en rijkskanselier Hitler. De NSDAP behaalde bijna 44% van de stemmen, er kwam een nationalistische meerderheidsregering onder leiding van Hitler.
De nationalistische regering diende een machtigingswet in bij de Rijksdag, dit hield in dat: De regering wetten mag uitvaardigen zonder goedkeuring van het Duitse parlement.
Volgens Hitler moest deze machtigingswet ingevoerd worden vanwege de noodsituatie en communistische dreiging in Duitsland. De machtigingswet werd aangenomen, hierdoor kwam er een einde aan de Weimarrepubliek en de Duitse parlementaire democratie. Dit was het begin van nazi-Duitsland en de opbouw van een extreemrechtse totalitaire staat.