De Tweede Wereldoorlog op wereldschaal

Bijles geschiedenis VMBO

Welke landen zijn nog meer betrokken bij de tweede wereldoorlog?

In 1941 valt Japan de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor aan (Hawaii). Japan is bondgenoot van Italië en Duitsland. Japan wil Azië veroveren maar ziet de sterke Verenigde Staten als een groot gevaar. De Verenigde Staten verklaarde Japan de oorlog. Bondgenoten Duitsland en Italië verklaren ook de oorlog aan de Verenigde Staten. De Verenigde Staten worden bondgenoot van Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie. Churchill, Stalin en Roosevelt (de ‘Grote Drie’ geallieerden) strijden vanaf nu samen tegen nazi-Duitsland en fascistisch Italië.

Japan tijdens de tweede wereldoorlog

De agressieve expansiepolitiek van Japan begon in Azië eerder dan in de Tweede Wereldoorlog in Europa. Japan wilde ‘Azië voor de Aziaten, maar wel onder leiding van Japan’. Japan wilde alle Amerikaanse en Europese koloniën veroveren en zoals zij beweren, bevrijden van de blanke overheersers. De Japanse legers die fanatiek en goed getraind waren veroverden grote delen van Azië. In 1942 valt Japan de kolonie Nederlands-Indië aan. Na een korte tijd capituleert het leger van Nederlands-Indië, dit is het begin van de Japanse bezetting van de Nederlandse kolonie Indonesië.

Nederlanders en Indisch-Nederlanders werden tot krijgsgevangenen gemaakt en moesten zwaar dwangarbeid verrichten, de meerderheid werkte aan de Birma-spoorweg waarbij duizenden overleden. Alle Nederlandse en Europese burgers van landen die tegen Japan vochten, werden in (Jappen)kampen opgesloten. Mannen en vrouwen werden in deze kampen gescheiden. Het leven in deze Jappenkampen was zwaar door de slechte behandeling en de tekorten aan voedsel en medicijnen. Door de succesvolle Japanse strijd in Azië en het verdwijnen van de Nederlanders uit de samenleving zorgden voor een opleving van het Indonesisch nationalisme. Japan heeft door de oorlog de latere dekolonisatie van Azië gestimuleerd.

Het einde van de tweede wereldoorlog

De leider van de Indonesische nationalisten Soekarno werkt samen met de Japanners en roept aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië de onafhankelijkheid van het land Indonesië uit.