Het interbellum (1918 - 1939)

Bijles geschiedenis VMBO

Welke nieuwe staten en grenzen zijn er gevormd na de eerste wereldoorlog?

Na de Eerste Wereldoorlog werden er twee aparte vredes gesloten: 1.) De nieuwe communistische regering van de Sovjet-Unie (dit was de nieuwe naam voor Rusland) onder leiding van Lenin sluit vrede met de Centralen.

2.) Vrede van Versailles in 1919: Duitsland krijgt de schuld van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor krijgt Duitsland strenge straffen: op financieel gebied moet Duitsland veel herstelbetalingen doen. Op militair gebied moet Duitsland zijn leger en vloot verkleinen, en in het Rijnland mogen geen Duitse soldaten meer worden gelegerd. Ook moet Duitsland de gebieden die zij gedurende de oorlog veroverd hebben afstaan en verliezen ze een gedeelte van haar eigen grondgebied.

De Vrede van Versailles zorgt voor grote grenswijzigingen in Europa, er ontstaan nieuwe staten zoals Joegoslaviƫ, Tsjecho-Slowakije, Oostenrijk, Polen en de drie Baltische staten. Duitsland voelde zich vernederd door de straffen die werden opgelegd in Versailles en de Sovjet-Unie was ontevreden over de nieuwe grenzen in Oost-Europa. Dit zou later nog grote gevolgen hebben.

De oprichting van de volkenbond

De Verenigde Staten gingen pas vanaf 1917 meevechten in de Eerste Wereldoorlog. De Amerikaanse regering had met het meevechten in de oorlog twee hoofddoelen:

  • Democratie brengen in landen die nog niet democratisch waren, de Verenigde Staten steunden daarom de komst van een democratie in Duitsland in plaats van het Duitse keizerrijk.
  • Nu mee oorlog voeren om daarna te voorkomen dat er nog eens een wereldoorlog uitbreekt.

Naar de vredesbesprekingen in Versailles kwam ook de Amerikaanse president Wilson van de Democratische partij, hij had een idealistisch plan voor de toekomst van Europa en de wereld. Een van de punten van zijn plan was de oprichting van een bond van volkeren = een Volkenbond. Bij deze volkenbond zouden uiteindelijk alle staten van de wereld lid moeten worden. Het hoofddoel van de volkenbond was om in de toekomst oorlogen te voorkomen. Als er politieke spanningen waren moest er in de volkenbond overlegd worden in plaats van te gaan vechten. De volkenbond werd opgericht en was onderdeel van het Verdrag van Versailles.

Waarom was de volkenbond geen succes?

Uiteindelijk was de volkenbond niet een heel groot succes want twintig jaar later brak er alsnog een wereldoorlog uit. Waarom de volkenbond geen succes was had een paar redenen:

  • De Volkenbond maakte deel uit van het Verdrag van Versailles en meerdere landen waren heel erg ontevreden over dit vredesverdrag waaronder: Duitsland, ItaliĆ«, Oostenrijk.
  • Een paar belangrijke staten mochten (nog) geen lid worden van de Volkenbond: de Sovjet-Unie en Duitsland.
  • Omdat in de Verenigde Staten de republikeinen de verkiezingen wonnen ondertekende de Verenigde Staten niet het Verdrag van Versailles en konden ze dus niet lid worden van de volkenbond.
  • De Volkenbond kon amper iets doen/ingrijpen als een land besloot om uit de volkenbond de stappen.
  • De volkenbond had niet de mogelijkheid om gezamenlijk militair in te grijpen, hierdoor konden ze weinig ondernemen tegen agressieve staten.