Bijles Nederlands VMBO

- Het eindexamen Nederlands op het VMBO -

Waar bestaat het eindexamen Nederlands voor het VMBO uit?

Het Nederlands eindexamen op het VMBO bestaat uit drie verschillende onderwerpen: leesvaardigheid, samenvatten en schrijfvaardigheid. Naast het oefenen van oude eindexamens raden wij je ook aan om af en toe de krant open te slaan of een andere moeilijke tekst te lezen. Dit kan gaan over dingen die jij leuk vindt en je bent meteen je woordenschat aan het verbreden!

Het examen bestaat uit verschillende teksten, daar zullen de meeste vragen over gaan. Op het eindexamen zul je ook moeten schrijven en samenvatten, hier kan je meer punten mee behalen dan met de losse vragen. Een tip voor bij het samenvatten is om de signaalwoorden extra goed te kunnen herkennen zodat je de belangrijkste zaken uit de tekst kan halen.

Tijdens het lezen is het handig om eerst globaal de tekst te lezen, zo krijg je een goed idee van waar de tekst over gaat. Dit houdt in dat je de tekst scant en let op dingen zoals plaatjes, titels en tussenkopjes en dat je de eerste en laatste regels van de tekst leest. Bedenk voor jezelf waar de tekst waarschijnlijk over zal gaan. Lees de tekst daarna nogmaals door, maar nu grondiger. Je zult merken dat hij makkelijker te interpreteren is. Voordat je dit doet is het handig om de vragen eens even goed te bekijken. Zo weet je naar welke antwoorden je op zoek bent. Let hierbij op signaalwoorden en kernzinnen. Daarna is het tijd om de vraag te beantwoorden. Je weet nu waarschijnlijk in welke alinea het antwoord staat. Lees die nogmaals door voor de zekerheid. Je kunt nu met vertrouwen de vraag beantwoorden!

Schrijfdoel herkennen en teksten schrijven

Je zal dingen moeten doen als het schrijfdoel van de schrijver herkennen, het hoofdonderwerp en de hoofdgedachte herkennen, tekstrelaties en talige middelen herkennen. Dit klinkt allemaal best ingewikkeld, maar wij zullen ons allerbest doen om je hier helemaal wegwijs in te maken!

Tijdens het schrijven zal je teksten moeten schrijven die informatief, overtuigend, mening gevend of activerend zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan informele en formele e-mails, korte instructieteksten en advertenties. Je zult hierbij schrijfstrategieƫn gebruiken en een schrijfdoel uitdrukken. Voorbeelden van schrijfdoelen zijn informatie geven, overtuigen en een mening geven. Let op dat je goed weet voor wie je de tekst schrijft, je schrijft tenslotte anders naar je beste vriend dan naar je decaan.

Check hier onze uitleg over samenvatten.