Het maken van een CV

Bijles Nederlands VMBO

Wat is een CV?

CV staat voor curriculum vitae. Curriculum vitae is Latijn voor levensloop. Een CV is een document waarin je eigenlijk een overzicht geeft van wie je bent en van de belangrijke dingen die je in je leven hebt gedaan. Je geeft er mee een overzicht van je gevolgde opleiding, je werkervaring en van de nevenactiviteiten waaraan je hebt deelgenomen. Je stuurt je CV mee als bijdrage bij je sollicitatiebrief. Met je CV kan een werkgever goed een beeld van je krijgen en kijken of geschikt bent.

Wat is de opbouw van een CV?

Je CV moet je op de volgende manier opbouwen, van boven naar beneden.

1. Persoonlijke gegevens

Vermeld bij dit onderdeel je persoonlijke gegevens. Denk aan je volledige naam, adres, nationaliteit, geboortedatum en e-mail adres.

2. Opleiding

Vermeld hier je opleidingen. Het is ook belangrijk dat je hierbij vermeldt of je een diploma hebt behaald. Vermeld echter wel alleen relevante opleidingen. Je hoeft dus niet te vermelden dat je op de basisschool hebt gezeten.

3. (Werk)ervaring

Geef hierbij je belangrijke werkervaring. Bijbaantjes zoals oppassen zijn wellicht niet belangrijk genoeg om hier te vermelden. Zes maanden au pair geweest zijn is echter zeker wel relevante werkervaring.

4. Bijzonderheden

Bij dit onderdelen geef je overige informatie die je relevant vindt. Denk aan het hebben van een rijbewijs, het spreken van verschillende talen, vaardigheden op de computer goed beheersen of het hebben van een EHBO-diploma bijvoorbeeld.

5. Referenties

Een referentie is iemand die informatie kan geven over jou. Het is natuurlijk handig om alleen referenties op je CV te zetten die iets goeds over jou te vertellen hebben. Je moet altijd eerst toestemming aan degene vragen voordat je hem/haar als referentie op je CV zet.

CV

Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het maken van een mooi CV?

Wanneer je gaat solliciteren komt het vaak voor dat er tientallen of zelfs honderden kandidaten azen op dezelfde vacature. Tijdens een eerste selectie wordt een CV slechts zes seconden bekeken. Er verdwijnen tijdens deze eerste selectie al vele sollicitaties in de prullenbak. Vandaar dat een goed professioneel CV van cruciaal belang is tijdens een sollicitatie. Hieronder vind je enkele tips om die zes seconden test door te komen:

 1. Zorg voor een scanbare lay-out.  Met andere woorden, gebruik de volgorde zoals hierboven beschreven. Zorg voor een goed leesbaar lettertype, voldoende witruimte 
 2. Hou het kort en relevant. Maximaal 2 kantjes.
 3. Gebruik de eerste persoon enkelvoud.
 4. Zorg er ook voor dat de uitgeprinte versie goed leesbaar is.
 5. Stem het CV af op de vacature en het bedrijf waar je solliciteert.
 6. Maak het niet saai! Wees trots op je kwaliteiten. Verkoop jezelf!
 7. Sla je CV op als PDF voordat je het verzendt. Niet in Word dus!
 8. Controleer je CV op spelfouten.
 9. Beschrijf alleen relevante werkervaring en vaardigheden
 10. Beschrijf je beste werkprestaties
 11. Zorg dat je een positieve verklaring hebt wanneer er eventuele gaten in jouw CV zijn. (bijvoorbeeld een half jaar werkeloosheid)

Bekijk hieronder wat voorbeelden van CV's:

Nog meer tips voor een goede CV

Het is ook handig om een heldere, professionele foto van jezelf op te nemen in je CV. Dat maakt het makkelijker voor de werknemer om je te onthouden. Je kunt ook een korte omschrijving van jezelf in je CV opnemen. Daarin kun je bijvoorbeeld zeggen dat je gestructureerd werkt of heel enthousiast bent.

Tip: als je nu even tijd hebt… maak je CV! Het kost even wat tijd om het netjes te maken maar dan heb je ‘m altijd en kun je ‘m makkelijk bijhouden naarmate je opleidingen afrondt en ervaring opdoet. Wellicht dat het vorige onderwerp ‘de opbouw van een tekst’ je hierbij kan helpen. Online zijn er ook voldoende tools en templates te vinden waarmee je gratis je CV kan maken en kan downloaden.