Het maken van een CV

Bijles Nederlands VMBO

Wat is een CV?

CV staat voor curriculum vitae. Curriculum vitae is Latijn voor levensloop. Een CV is een document waarin je eigenlijk een overzicht geeft van wie je bent en van de belangrijke dingen die je in je leven hebt gedaan. Je geeft er mee een overzicht van je gevolgde opleiding, je werkervaring en van de nevenactiviteiten waaraan je hebt deelgenomen. Je stuurt je CV mee als bijdrage bij je sollicitatiebrief. Met je CV kan een werkgever goed een beeld van je krijgen en kijken of geschikt bent.

Wat is de opbouw van een CV?

Je CV moet je op de volgende manier opbouwen, van boven naar beneden.

1. Persoonlijke gegevens

Vermeld bij dit onderdeel je persoonlijke gegevens. Denk aan je volledige naam, adres, nationaliteit, geboortedatum en e-mail adres.

2. Opleiding

Vermeld hier je opleidingen. Het is ook belangrijk dat je hierbij vermeldt of je een diploma hebt behaald. Vermeld echter wel alleen relevante opleidingen. Je hoeft dus niet te vermelden dat je op de basisschool hebt gezeten.

3. (Werk)ervaring

Geef hierbij je belangrijke werkervaring. Bijbaantjes zoals oppassen zijn wellicht niet belangrijk genoeg om hier te vermelden. Zes maanden au pair geweest zijn is echter zeker wel relevante werkervaring.

4. Bijzonderheden

Bij dit onderdelen geef je overige informatie die je relevant vindt. Denk aan het hebben van een rijbewijs, het spreken van verschillende talen, vaardigheden op de computer goed beheersen of het hebben van een EHBO-diploma bijvoorbeeld.

5. Referenties

Een referentie is iemand die informatie kan geven over jou. Het is natuurlijk handig om alleen referenties op je CV te zetten die iets goeds over jou te vertellen hebben. Je moet altijd eerst toestemming aan degene vragen voordat je hem/haar als referentie op je CV zet.

Tips voor een goede CV

Het is ook handig om een heldere, professionele foto van jezelf op te nemen in je CV. Dat maakt het makkelijker voor de werknemer om je te onthouden. Je kunt ook een korte omschrijving van jezelf in je CV opnemen. Daarin kun je bijvoorbeeld zeggen dat je gestructureerd werkt of heel enthousiast bent.

Tip: als je nu even tijd hebt… maak je CV! Het kost even wat tijd om het netjes te maken maar dan heb je ‘m altijd en kun je ‘m makkelijk bijhouden naarmate je opleidingen afrondt en ervaring opdoet. Wellicht dat het vorige onderwerp ‘de opbouw van een tekst’ je hierbij kan helpen.