Informatieve en instructieve teksten

Bijles Nederlands VMBO

Wat is een informatieve tekst?

Er zijn twee soorten teksten die je goed moet kennen en kunnen herkennen die geen meningen bevatten: een informatieve tekst en een instructieve tekst. We gaan ze nu beide bespreken.

Het doel van een informatieve tekst is om de lezer te informeren. Informatieve teksten zijn dan ook geschreven op basis van feiten en niet op basis van meningen. Een informatieve tekst hoort zelfs helemaal geen meningen van de schrijver te bevatten. We noemen zo’n tekst objectief. Voorbeelden van informatieve teksten zijn nieuwsberichten, overheidssites, grafieken, tabellen en infographics. 

Tip: Blijf scherp! Controleer goed of een tekst nou echt objectief is. Zitten er niet toch meningen van de schrijver verstopt in de tekst?

Wat zijn infographics?

Een infographic geeft informatie in tekstvorm in combinatie met beeldvorm weer. De tekst en het beeld vullen elkaar aan in een infographic. Het beeld kan bestaan uit dingen als symbolen, plattegronden, tekeningen en foto’s. Een infographic wordt meestal gebruikt om informatie op een speelse manier weer te geven. Het is veel leuker om informatie uit een infographic te halen dan uit een grote, kale tekst.

Tip: de tekst en het beeld zijn even belangrijk! Kijk dus aandachtig naar beide.

Wat is een instructieve tekst?

Instructieve teksten vertellen de lezers hoe ze iets moeten doen of hoe iets werkt. Net zoals bij informatieve teksten, komen er geen meningen voor in instructieve teksten. Een instructieve tekst is dus ook objectief. Je kunt instructieve teksten vaak herkennen aan het feit dat de informatie stap voor stap wordt gegeven. Een instructieve tekst kan ook worden versterkt door afbeeldingen die extra uitleg geven. Gebruiksaanwijzingen, handleidingen en recepten zijn goede voorbeelden van instructieve teksten.

Tip: Je kunt instructieve teksten vaak herkennen aan woorden. Denk aan werkwoorden zoals gebruik, neem, kies en stel. Ook kun je instructieve teksten vaak herkennen aan signaalwoorden zoals eerst, zodra, vervolgens en daarna.

Check hier onze uitleg over onderwerp en hoofdgedachte.