Persoonlijke brief

Bijles Nederlands VMBO

Kenmerken van een persoonlijke brief

Een persoonlijke brief noemen we ook wel een informele brief. Een persoonlijke brief schrijf je naar iemand waar je een echte, persoonlijke band mee hebt. Dus, naar mensen die je echt goed kent. Als het goed is weet je al hoe jullie met elkaar praten. Dit kun je grotendeels vasthouden tijdens het schrijven van een persoonlijke brief. Zorg er wel voor dat je duidelijk blijft en breng structuur aan in je verhaal. Dit maakt het makkelijker om jouw brief te lezen. Maak ook gebruik van alinea’s waar mogelijk.

Schrijf nooit persoonlijke brieven naar iemand waar je niet een persoonlijke band mee hebt zoals naar je leerkracht of naar een bedrijf. Schrijf in zo’n geval een formele brief. Wil je weten hoe je zo’n brief schrijft? Check onze aparte uitleg!

Het briefmodel voor de persoonlijke brief

Als je een persoonlijke brief schrijft moet je het briefmodel voor persoonlijke brieven volgen. Het model bestaat uit vijf vaste stappen. We werken van bovenaan de brief naar beneden.

  1. Dagtekening

De dagtekening hoort helemaal bovenaan de brief. De plaatsnaam en datum moet je voluit opschrijven met een komma er tussen.

Rotterdam, 28 december 2020

  1. Aanhef

De aanhef is de manier waarop je iemand toespreekt. Voorbeelden van informele aanheffen zijn hoi …, lieve … en beste …. Er komt altijd een komma achter de aanhef.

Lieve Freek,

  1. Inleiding, kern, slot

Breng een duidelijke structuur aan in je brief en maak gebruik van alinea’s. De eerste zin van een brief begint altijd met een hoofdletter.

  1. Slotgroet

Achter je slotgroet komt ook altijd een komma.

Liefs,

Groetjes,

Tot snel,

Fijne dagen,

  1. Naam

Makkie! Sluit je brief altijd af met je eigen naam.

Balans zoeken tussen formeel en informeel

Ken je degene waarvoor je een brief schrijft goed, maar ook weer niet heel goed? Dan is het misschien ook gek om meteen een zakelijke brief te schrijven. Als je in zo’n geval een persoonlijke brief schrijft moet je een balans zoeken tussen formele en informele taalgebruik. Je moet dan zelf de inschatting maken over op welke manier je moet schrijven en welke woorden je moet gebruiken.

Tip: een persoonlijke e-mail is bijna precies hetzelfde als een persoonlijke brief. Je hoeft alleen geen dagtekening te plaatsen.