Oppervlakte en inhoud

Bijles Wiskunde A VMBO

Figuren tijdens de eindexamen

Oppervlakte en inhoud; als je om je heen kijkt heeft alles een eigen inhoud en een oppervlakte. Inhoud en oppervlakte berekenen is niet altijd makkelijk. Waar moet je hemelsnaam beginnen? Gelukkig zijn er maar een paar figuren waar je mee aan de slag hoeft te gaan op je eindexamen. Voor die figuren moet je bepaalde formules uit je hoofd leren. Er kunnen ook andere figuren aan bod komen tijdens het examen. Je krijgt van de overige figuren de formules gegeven op een formuleoverzicht die bij het examen wordt uitgereikt.

Je moet weten hoe je de oppervlakte van een cirkel, rechthoek en parallelogram moet uitrekenen. Daarnaast, moet je weten hoe je de inhoud van een balk (of van een kubus) uitrekent.

Hoe bereken ik de inhoud van een balk?

We gaan beginnen met de inhoud van een balk. Die is eigenlijk helemaal niet moeilijk om uit te rekenen. Je doet het volgende:

Lengte x breedte x hoogte

Let op! Je krijgt een antwoord dat tot de macht 3 is (bijvoorbeeld, cm³) als je met meeteenheden werkt.

Tip: Zorg ervoor dat je goed op weg kan met meeteenheden en inhoudsmaten. Check de overzicht die wij gemaakt hebben hier!

4a + 11 = 6a + 3

Bedenk je nu dat deze vergelijking altijd in balans moet zijn. Je kan beginnen door 3 knikkers  aan beide kanten weg te halen. Zo verliest de balans zijn evenwicht niet.

4a + 8 = 6a

Daarna kunnen we 4a, dus 4 zakjes, weghalen aan beide kanten.

8 = 2a

Beide kanten gelijk?

We gaan nu de oppervlakteberekeningen langslopen die je moet kunnen.

  • Driehoek: x hoogte x basis
  • Rechthoek: lengte x breedte (of hoogte x basis)
  • Parallellogram: hoogte x basis

Let op! Je krijgt een antwoord dat tot de macht 2 is (bijvoorbeeld, cm²) als je met meeteenheden werkt.

Tip: Op het formuleoverzicht staan de formules voor de omtrek van een cirkel, de oppervlakte van een cirkel, de inhoud van een prisma, de inhoud van een cilinder, de inhoud van een kegel, de inhoud van een piramide en de inhoud van een bol. Die formules hoef je dus allemaal niet uit je hoofd te kennen!