Verschil bruto en netto

Bijles economie VWO

Hoe bereken je de bruto toegevoegde waarde?

Stel je voor dat een ijscoman italiaans ijs inkoopt voor €0,70 en verkoopt voor €1,30. De bruto toegevoegde waarde van een ijsje is dan €1,30 – €0,70 = €0,60. Maar de kwaliteit van de ijskast waarin het ijs wordt opgeslagen zal langzaam minder worden. Op een gegeven moment zal de ijskast zelfs zo slecht worden dat er een nieuwe gekocht moet worden. Dit noem je afschrijvingen; er wordt steeds meer waarde afgeschreven voor productiemiddelen omdat die na een bepaalde tijd vervangen moeten worden. Stel je voor dat de ijskast €2000 is en hij gaat vijf jaar mee, dan zijn de afschrijvingen per jaar: €2000/5 = €400 per jaar. Dat betekent dat de ijskast voor ieder jaar €400 aan waarde verliest.

Hoe bereken je de netto toegevoegde waarde?

Om de Netto toegevoegde waarde van een ijsje te berekenen moet je de afschrijvingen aftrekken van de bruto toegevoegde waarde. Stel je voor dat een ijskast €0.03 afschrijft bij ieder ijsje wat er in bewaard wordt. De netto toegevoegde waarde van een ijsje is dan:  €0,60 (bruto toegevoegde waarde) – €0,03 = €0, 57.

Netto toegevoegde waarde = Bruto toegevoegde waarde – afschrijvingen.

Het verschil van het Bruto Binnenlands Product (BBP) en het Netto Binnenlands Product (NBP) werkt eigenlijk hetzelfde.

NBP = BBP – afschrijvingen . Hiervoor moet je dus alle afschrijvingen op alle productiemiddelen in een land bij elkaar optellen