Onderwerp en hoofdgedachte
Bijles Nederlands VWO
Wat is het verschil tussen het onderwerp en de hoofdgedachte?
Het onderwerp en de hoofdgedachte vertellen jou beide waar de tekst over gaat. Het verschil tussen de twee is belangrijk. Maar, wat is het verschil nou?
Elke tekst die je ooit zult lezen heeft een onderwerp. Het onderwerp moet je kunnen omschrijven in één of slechts een paar woorden. Het is waar de tekst over gaat. Als er naar het onderwerp wordt gevraagd moet je nooit antwoord geven in de vorm van een zin. De hoofdgedachte van een tekst is het belangrijkste wat de schrijver zegt in één zin. Als er naar de hoofdgedachte wordt gevraagd geef je dus altijd wel antwoord in een volledige zin. Je kunt een vraag over de hoofdgedachte van een tekst zeker verwachten op je eindexamen.
Het onderwerp
Het is vaak eenvoudig om het onderwerp van een tekst te gokken. Je zult vaak niet eens de tekst hoeven te lezen. Je kunt kijken naar de titel, de inleiding, de tussenkopjes en de plaatjes. Let extra goed op bij examenteksten! Die proberen je nog wel eens op het verkeerde been te zetten. Zorg ervoor dat je de tekst volledig hebt gelezen zodat je kan checken of je het in eerste instantie goed had gegokt.
De hoofdgedachte
Wanneer je weet wat het onderwerp is van een tekst kan je door naar de hoofdgedachte. Op toetsen en op het eindexamen wordt vaak naar zowel het onderwerp als de hoofdgedachte gevraagd. Er wordt ook wel eens alleen naar de hoofdgedachte gevraagd. Ga in zo’n geval toch eerst op zoek naar het onderwerp. Als je het onderwerp al weet ben je namelijk al goed op weg naar de hoofdgedachte.
Tip: Stel jezelf dan de vraag:
Wat wordt er in deze tekst gezegd over het onderwerp?
Het enige wat je dan nog hoeft te doen is ervoor zorgen dat je antwoord op die vraag kunt geven in één zin. Dan heb je de hoofdgedachte gevonden!