Eindexamen maatschappijleer op het HAVO

Bijles maatschappijleer HAVO

Waaruit bestaat het eindexamen maatschappijleer op het HAVO?

Om je goed voor te bereiden voor het eindexamen maatschappijleer heeft DeBijlesStudent de belangrijkste onderwerpen voor jullie op een rijtje gezet! Denk hierbij aan kern- en hoofdconcepten, theorieën en hypothesen. De meest belangrijke onderwerpen dien je goed te begrijpen voor het eindexamen en deze uitleg bevat al deze belangrijke onderwerpen. Geen stress, alles is stap voor stap uitgelegd zodat het heel een stuk makkelijker zal gaan!

Bij maatschappijleer komen een paar domeinen langs die je goed moet kennen. Vier domeinen gaan over hoofdconcepten, die vervolgens weer onderverdeeld zijn in kernconcepten. De vier hoofdconcepten zijn: verhouding, verandering, binding en vorming. Naast deze vier domeinen moet je ook vaardigheden beheersen om vragen te beantwoorden en verschillende theorieën uit te kunnen leggen.

Wat moet ik weten voor m'n eindexamen maatschappijleer?

Tijdens het examen krijg je vragen over verschillende artikelen en teksten, waar je de stof van maatschappijwetenschappen op moet toepassen. Vaak moet je een bepaald onderwerp uitleggen en vervolgens toelichting geven hoe dat in de tekst naar voren komt. Denk aan kernconcepten of verschillende theorieën/onderzoeken van sociale wetenschappers. Het is dus belangrijk om goed te oefenen met dat soort vragen voordat je aan je examen begint. Als er op je examen gevraagd wordt om bijvoorbeeld een kernconcept te koppelen aan de stukje tekst, is het van groot belang dat je eerst goed uitlegt wat het kernconcept betekent en niet alleen de uitleg. Dit is een voorbeeld van zo’n vraagstelling:

“Geef met behulp van dit kernconcept een verklaring voor de……..”

En tot slot...

De stof van maatschappijwetenschappen is een heel stuk minder in vergelijking tot andere vakken en dat maakt het een toets waar je veel bij moet toepassen. Nadat je de stof goed beheerst, is het belangrijk om veel te oefenen met oude examens, opdrachten uit je boek en eventuele extra opgaven. Zorg dat je op tijd begint en maak genoeg opgaven en oude examens, dan ben je goed voorbereid op je examen.