Apostrof

Bijles Nederlands HAVO

Wanneer gebruik je een apostrof?

Acties, cafés en baby’s. Anna’s,  Pieters en Thijs’. Wanneer gebruik je nou een apostrof en hoe gebruik je die nou?

Je gebruikt een apostrof voor meerdere dingen. Er zijn vijf verschillende situaties waar een apostrof bij kan komen kijken.

De apostrof bij letters weglaten en woorden in het meervoud

  1. Als er één of meer letters zijn weggelaten zoals bij ‘s ochtends en z’n.
  2. In het meervoud als een woord eindigt op een klinker die na een medeklinker komt. Bijvoorbeeld: baby – baby’s. Je gebruikt geen apostrof na een ‘stomme e’ zoals bij actie – acties. Ook na de ‘é’ gebruik je geen apostrof. Het meervoud van café is dan ook cafés.

Let op! Je gebruikt een apostrof alleen als hij nodig is voor de uitspraak. Een tip is om hardop het woord met en zonder apostrof te zeggen. Je hoort het al gauw dan! Gorilla’s of gorillas… kano’s of kanos… Maar, met bureaus en shampoos is er niks aan de hand toch?

De apostrof om bezit aan te geven, bij verkleinwoorden en bij bepaalde afleidingen

3. Om bezit aan te geven. Hierbij kun je denken aan de regels die je gebruikt bij woorden in het meervoud. Als de naam eindigt op een klinker na een medeklinker gebruik je vaak een apostrof. Let weer op dat je de apostrof alleen gebruikt wanneer je hem nodig hebt.

Omas, Guidos, Annas en Ottos klinken verkeerd toch?

Let op! Als de naam eindigt op een sisklank schrijf je wel een apostrof maar geen geen bezits-s. Maurice’, Joos’, Thijs’

4. Bij bepaalde verkleinwoorden. Als het woord eindigt op een -y of -u na een medeklinker zoals bij tiramisu’tje en baby’tje gebruik je een apostrof. Je gebruikt ook een apostrof als je een letterwoord verkleint zoals tv’tje of sms’je.

5. Bij andere afleidingen van letterwoorden en cijferwoorden gebruik je ook een apostrof. Kijk eens naar het voorbeeld hieronder.

Hij sms’te een BN’er en printte een A4’tje van een van zijn PC’s.

Tip: Cijfer- en letterwoorden zijn woorden die bestaan uit letters of cijfers of een combinatie van de twee. Dat zijn woorden zoals A4, dvd, vvd en 30+.